Громадяни не пенсійного віку з 12 березня отримуватимуть першу субсидію грошовим переказом через платіжну систему «Швидка копійка» у відділеннях «Ощадбанку».

Про це повідомляє прес-служба уряду.

Для цього необхідно звернутися до будь-якого відділення «Ощадбанку» з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Також всім субсидіантам надішлють на адресу проживання персональне повідомлення з поясненням щодо розміру субсидії, за що вона нарахована й як її отримати «живими» коштами.

Водночас зазначають, що пенсіонери отримають суму нарахованої субсидії в день отримання пенсії (з 4 по 25 березня) на наявні пенсійні картки, або готівкою через поштові відділення, або листоношою «Укрпошти» додому.

Як наголосив віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, курс на монетизацію субсидій — це, по суті, війна з монополістами, адже керування українцями своїм енергоспоживанням, установка лічильників, контроль за якістю й обсягом послуг знищують монополізм у наданні послуг та корупцію в цій сфері.

«Три роки субсидії, які надходили у вигляді клірингових розрахунків, не стимулювали українців до зменшення енергоспоживання та впровадження енергоефективних заходів. Віртуальні кошти держава платила за незрозумілі обсяги і, відповідно, неякісні комунальні послуги поставлялися компаніями-монополістами (водоканалами, ТКЕ, облгазами)», — сказав він.

«Чому важлива субсидія »живими« коштами? Це можливість для людей навчитися управляти послугами та своїм споживанням, а також отримати »живі« гроші від держави на оплату комунальних послуг. Водночас зекономлені кошти, які залишаться після оплати комірного, люди зможуть використовувати на власний розсуд», — нагололив Зубко.

Чиновник зазначив, що з часом і з ростом прибутків люди усвідомлять, що найкраще вкладення зекономлених на комуналці грошей — це утеплення та модернізація житла. За його словами, це дасть ще більшу економію.

В уряді також нагадали, що для отримання монетизованих субсидій додаткових заяв і довідок надавати не потрібно.

Нагадаємо, в Україні відчутно урізали розмір субсидій.

Як писав “Вголос”, Кабінет Міністрів України запустив масштабну програму верифікацій соціальних виплат і пенсій населення, згідно з якою окремі категорії громадян позбудуться соціальних виплат.

Як відомо, у середу, 6 лютого, уряд затвердив монетизацію субсидій.

Нагадаємо, 30 січня Кабмін зменшив норми споживання газу.

Як писав “Вголос”, “Нафтогаз” повідомив про суттєве скорочення імпорту газу.

Також повідомлялось, що наступна зима буде ще складнішою: експерт розповів про субсидії та борги.

ІА "Вголос": НОВИНИ