[media=119430,119431,119433,119434,119435,119437] 

У момент початку землетрусу (14:46 за місцевим часом) у всій країні було оголошено хвилину мовчання, повідомляє ВВС.

Прем'єр-міністр Сіндзо Абе й імператор Акіхіто поклали квіти біля меморіального комплексу в Токіо.

Нагадаємо, унаслідок 9-бального землетрусу й цунамі на атомній електростанції «Фукусіма-1» стався збій у системі охолодження реакторів, що призвело до вибуху.

Величезні території було забруднено радіоактивними речовинами, 160 тисяч людей відселили з їхніх будинків, а навколо реактора створили зону відчуження.

Агентство з ядерної та промислової безпеки Японії оголосило, що після того, як цунамі вивело з ладу систему охолодження реакторів АЕС, в атмосферу потрапило 770 тис. терабеккерелей радіації. Це приблизно 15% рівня витоку, що стався під час аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року.

Катастрофа спричинила в Японії протести проти атомної енергетики. Однак Сіндзо Абе наголосив, що в довгостроковій перспективі Японія не може відмовитися від АЕС.

Через п'ять років після трагедії більше ніж 170 тис. японців усе ще живуть у тимчасових будинках або ж змушені винаймати житло на заміну зруйнованому.

На «Фукусімі» до цього часу зберігається близько 800 тонн забрудненої води. Уряд Японії наразі не має чіткого плану щодо її утилізації.

Для багатьох людей, які пережили катастрофу, тяжкі спогади залишаються серйозною проблемою.

«Інфраструктуру можна відбудувати, але серця – ні», – розповів «Reuters» Ейкі Кумагаі, який був пожежником-добровольцем.

На момент лиха він перебував у місті Рікудзен-Таката, що дуже постраждало від цунамі. Там Ейкі Кумагаі втратив 51 колегу.

«Усе ще бачу обличчя тих, хто загинув. Мені їх так шкода, я не можу цього передати», – каже чоловік.

ІА "Вголос": НОВИНИ