Про це заявив Володимир В’ятрович, директор Українського інституту національної пам’яті, передає «Радіо Свобода».

Історик зазначає, що в кінці 1920-х – початку 1930-х років – Україна повставала. Було близько 5 тисяч повстань, в яких брало участь близько мільйона людей. А нині плани Путіна щодо «відновлення російської імперії розбиваються об український рух, об Україну».

Як вважає В’ятрович, Голодомор був в очах Сталіна вирішальним ударом у відповідь на те, що він називав страхом втратити Україну. Сталін відчував, що Україна повстає, що незабаром «Україну можемо втратити», про що писав у своєму листі 1932 року. І абсолютно не дарма. Кінець 1920-х – початок 1930-х років – Україна повставала. В Україні було близько 5 тисяч повстань, в яких, за документами ГПУ, брало участь близько мільйона людей.

Акції протесту були дуже масштабними і ставили під загрозу плани Сталіна щодо побудови світової імперії, а без України створити таку імперію є неможливим. Він прекрасно розумів, що головний чинник, який може цьому завадити – це якраз український національний рух і цей спротив. І через це було завдано такого страшного удару – Голодомор. Тобто вбивство Голодомором, переконаний Володимир В’ятрович.

ІА "Вголос": НОВИНИ