Дніпро та Павлоград мають значно більш давню історію, ніж було прийнято вважати дотепер. На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, повідомляє Радіо Свобода.

Історик вважає, що вести відлік існування цих міст від російської імператриці Катерини та її сина Павла неправильно, а самі міста мають козацьку історію. "Ми тільки розпочинаємо дискусію щодо необхідності деколонізації в Україні, й ті приклади, які я наводжу, – це те, що ми вже напрацювали. Цього тижня, 14 березня, відбудеться перша публічна дискусія на цю тему. Відповідно названі мною міста – Павлоград і Дніпро – це лише приклади", - пояснив В’ятрович.

"Ще приклад – Одеса, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець XVIII століття. Але це лише поверхневий рівень, який ми будемо поглиблювати в ході дискусії з участю істориків, експертів, людей, які мають певний досвід щодо того, як відбувалася деколонізація в інших країнах", – додав він.

В’ятрович наголосив, що під деколонізацією розуміє "знаки імперій, які пов’язані зі становленням цих імперій, зі знищенням української спільноти". На його думку, це стосується керівництва ворожих держав, котре увічнене в назвах українських територій. "Але поки це лише наші пропозиції, які ще потребують доповнення і, очевидно, критики", - зауважив керівник інституту національної пам’яті.

ІА "Вголос": НОВИНИ