Європейський Союз закликав РФ негайно звільнити всіх захоплених 24 українських моряків біля Керченської протоки, в'язня Кремля Павла Гриба, незаконно заарештованого кримськотатарського активіста Едема Бекірова й інших ув’язнених українців.

Про це йдеться у повідомленні прес-секретаря Європейської служби зовнішніх справ Майї Косьянчич.

Так, вона наголосила, що політв'язня Павла Гриба 24 серпня 2017 року викрали з території Білорусі та затримали в Росії без жодних чітких обвинувачень.

Крім того, речник вимагає забезпечити доступ до спеціального медичного догляду, якого потребує Гриб.

"Українські лікарі мають бути допущені, аби оглянути його", — зазначила Косьянчич.

Вона наголосила, що українські лікарі повинні мати можливість бачитися з Грибом, поки той залишається в ув'язненні, відповідно до постанови Європейського суду з прав людини.

Також сказано, що кримськотатарський активіст Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року при в'їзді до окупованого Росією Криму.

"Пан Бекіров також потребує щоденної медичної допомоги, враховуючи його стан здоров'я. Ми очікуємо, що його негайно звільнять без затримки та забезпечать доступ до термінового та належного медичного догляду", — заявили в ЄС.

Прес-секретар наголосила, що всі незаконно затримані громадяни України на Кримському півострові й у РФ, а також екіпажі кораблів, захоплених Росією 25 листопада, мають бути негайно звільнені.

"ЄС залишається відданим повному втіленню своєї політики невизнання незаконної анексії Криму та Севастополя", — йдеться у заяві.

ІА "Вголос": НОВИНИ