Нідерландські археологи, які вивчили вміст безлічі древніх скарбів і прийшли до висновку, що в Європі в епоху ранньої бронзи в якості перших грошей використовували бронзові предмети. Результати дослідження опубліковані в журналі PLOS ONE. 

Вчені давно намагаються дізнатися, коли виникли перші гроші і як вони виглядали. Одна з ключових особливостей грошей – їх універсальність і стандартизація. Тому археологи шукають в похованнях і скарбах великі кількості однакових предметів, які могли використовувати в якості валюти.

Дослідники з Лейденського університету Майкл Куіджперс і Каталін Попа вивчили більше 5000 артефактів із більш ніж 100 скарбів Центральній Європі, що відносяться за часом до бронзового віку, і оцінили їх на предмет стандартності.

Автори виявили, що цілий ряд бронзових предметів, зокрема дугоподібні смужки, кільця-браслети і леза сокир, у багатьох скарбах були практично однаковими. Зокрема, вага 70-ти відсотків бронзових смужок, знайдених на території сучасних Німеччини, Австрії, Чехії, Словаччини та Польщі, склав близько 195 грамів. Вчені вважають, що такі повністю стандартизовані за формою та вагою предмети грали роль перших грошей, які курсували на величезній території.

«Ми припускаємо, що виробництво практично повністю ідентичних копій кілець, пластин і лез сокир і їх використання в якості товарних грошей привело до більш широкого визнання вагових стандартів і виникнення системи ваг в Центральній Європі», – пишуть автори статті.

В кінці бронзового століття в скарбах з'являються артефакти з золота, а також розширюється територія поширення стандартних бронзових предметів на північ, до Скандинавії. До цього вони були присутні там тільки в одиничних екземплярах, в похованнях разом зі своїми власниками.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ