Як повідомляє УНІАН, заяву відповідного змісту речника верховного представника ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні було поширено сьогодні у Брюсселі.

«Місцеві вибори, які відбулися в Україні в неділю, є ще одним важливим кроком на шляху до консолідації демократичного правління після президентських та парламентських виборів, які пройшли минулого року», – йдеться в заяві.

В ЄС нагадали, що у своїй попередній доповіді міжнародні спостерігачі відзначили, що вибори в Україні були конкурентними, загалом добре організованими, з «повагою до демократичного процесу».

«Тим не менш, необхідні додаткові зусилля для подальшого зміцнення цілісності й суспільної довіри до виборчого процесу», – наголошено в заяві речника Могеріні.

Як додали в ЄС, міжнародні спостерігачі також констатували, що місцеві вибори в Україні проходили у складній політичній, економічній, гуманітарній та безпековій ситуації, яка «характеризується незаконною анексією Криму Росією та тимчасовим контролем над деякими частинами території Донецької і Луганської областей незаконними збройними формуваннями».

«Це зробило неможливим голосування більше ніж 5 мільйонів виборців у цих областях. Проведення виборів було неможливим із міркувань безпеки в деяких контрольованих урядом територіях Донецької і Луганської областей», – зазначено в заяві.

Також у Євросоюзі нагадали, що вибори не відбулися в Маріуполі, Красноармійську та Сватовому, підкресливши, що голосування в цих містах має пройти «насамперед, щоб забезпечити громадянам можливість реалізувати своє право голосу».

ІА "Вголос": НОВИНИ