В Афганістані тривають бої між урядовими військами і силовими структурами та бойовиками ісламістського руху «Талібан» навколо міста Газні, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на речника Міністерства оборони Мохаммад Радманеша. Газні знаходиться приблизно за 150 кілометрів на південний схід від столиці Кабула, центр якого таліби штурмували 10 серпня.

Зазначається, що від початку наступу талібів на місто 9 серпня внаслідок боїв загинули 25 афганських силовиків і місцевий журналіст. Також, за його словами, знищено понад 150 талібів.

Але, додав Мохаммад Радманеш, хоча сутички ще тривають, «ситуація перебуває під контролем, і ніякої серйозної загрози немає», а Газні повністю контролюють афганські силовики, але в деяких місцях іще тривають зачистки.

Речник сил США в Афганістані теж назвав бої біля Газні цього дня операціями зачистки.

«Факт той, що «Талібан» не здатен захопити територію, не здатен протистояти афганським силовим структурам із нашою підтримкою – вони відступають, як тільки наражаються на пряму і рішучу протидію», – сказав підполковник Мартін О’Доннелл.

Напад талібів на Газні – наразі останній із низки схожих спроб бойовиків захопити афганські міста. У травні таліби так само напали на місто Фарах на заході Афганістану, але були вибиті з нього вже через день інтенсивних боїв із афганськими спецпризначенцями за підтримки повітряних ударів США.

Таліби ігнорують пропозиції уряду Афганістану піти на прямі мирні переговори.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ