Про це пише науковий портал ScienceAlert.

Дансбі повідомив про спостереження невідомого астрономічного явища в The Astronomer’s Telegram (ATel) — інтернет-сервіс, який створили для швидкого обміну даними про астрономічні явища в науковому середовищі. У ATel можна знайти інформацію, наприклад, про гамма-спалахи, супернові та інші об’єкти, які цікавлять науковий світ.

Пітер Дансбі опублікував там звістку про те, що 20 березня він виявив надзвичайно яскравий об’єкт в нічному небі поруч з Потрійний туманністю і туманністю Лагуна. За його словами, ще 8 березня на цьому місці нічого такого не було. Дослідник звернувся до колег з проханням поділитися думками про природу об’єкта. Хоча насправді — це був Марс.

Незабаром у Twitter-акаунті The Astronomer’s Telegram опублікували жартівливий сертифікат на ім’я Пітера Дансбі в нагороду за «відкриття» Марса. Сам вчений також скоро усвідомив помилку і вибачився за те, що відволікав інших дослідників.

За Пітера Дансбі заступився науковий журналіст Пол Сазерленд та ряд колег. На їх думку, космолог зайнятий вивченням питань, що стосуються всього Всесвіту, і може не звернути увагу на «піщинку», якій на тлі Всесвіту і є Марс.

ІА "Вголос": НОВИНИ