Передає УНН з посиланням на Phys.org.

Портативний детектор визначення якості алкогольних напоїв отримав назву SORS.

"За допомогою даного приладу можна виявити контрафактні алкогольні напої, не відкриваючи пляшку", - йдеться в повідомленні.

Принцип дії детектора заснований на раманівській спектроскопії. Лазерний промінь пропускають через досліджувану речовину і аналізують зміни в частоті випромінювання, що відбуваються через непружне розсіювання світла на молекулах. Іншими словами, деякі фотони слабо взаємодіють з атомами спирту, в результаті чого вони або втрачають, або набувають додаткову енергію. Вчені відокремлюють ці частинки від інших фотонів і вивчають їх спектр.

Пристрій було випробувано на 150 марках шотландського віскі, рому, горілки і джина, при цьому напої знаходилися всередині закритих пляшок. Також були проаналізовані 40 контрафактних продуктів. Детектор зміг визначити не тільки підроблений алкоголь в тарі різної кольору, але і відрізнити деякі відомі бренди віскі, а також оцінити вміст спирту.

Як повідомляв УНН, через тіньовий горілчаний бізнес держбюджет України щорічно втрачає близько 20 млрд грн.

За даними ДФС, вітчизняний ринок переповнений фальсифікатом, який умовно можна розділити на три категорії: дешевий алкоголь в паках, доступний алкоголь у скляній тарі і "елітний алкоголь".

ІА "Вголос": НОВИНИ