Про це йдеться у новому дослідженні науковців із університету Чарльза Дарвіна.

Кішки знищили цілі популяції деяких тварин в Австралії після того, як були завезені європейськими поселенцями два століття тому. Зусилля стерилізувати численну популяцію досі не дали результату, повідомляє Радіо свобода за даними агентства France-Presse.

Нові висновки базуються на більш ніж 10 тисячах зразків харчування хижаків, зібраних біологами по всій країні. У цілому близько 650 мільйонів ящірок і змій стають жертвами диких і домашніх кішок щороку, визначили автори дослідження.

«У середньому кожна здичавіла кішка вбиває 225 рептилій на рік. Ми знайшли у кішок багато прикладів переїдання ящірками, із рекордом 40 окремих ящірок в одному шлунку кішки», – говорить провідний дослідник Джон Войнарскі з університету Чарльза Дарвіна, додавши, що дикі кішки споживають більше рептилій в Австралії, ніж у США чи Європі.

Дослідження, опубліковане в журналі Wildlife Research, показало, що коти знищили 250 різних видів рептилій, з них 11 видів, що перебувають під загрозою зникнення. Дикі кішки в Австралії також вважаються головними винуватцями високих темпів вимирання ссавців в країні.

Уряд Австралії виділив понад 30 мільйонів австралійських доларів США (це близько 23 мільйонів доларів США) на проекти, спрямовані на зменшення впливу диких кішок. Австралійська організація з охорони дикої природи минулого місяця закінчила 44-кілометровий електрифікований паркан, щоб створити в пустелі зону, вільну від котів, площею майже 9400 гектарів. Згодом захищена площа буде збільшена до 100 тисяч гектарів, і це дозволить повторно розводити рідкісних тварин, які перебувають на межі вимирання через дії хижаків.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ