Про це повідомляє BBC.

Виявилося, що це навігаційний прилад - астролябія. Моряки XV-XVI століть використовували бронзовий диск, щоб вимірювати висоту сонця над горизонтом. Астролябію знайшли на «Есмеральді», кораблі у складі флотилії Васко да Гами, уламки якого були виявлені біля узбережжя Оману. Судно затонув у 1503 році під час шторму.

Португальський мореплавець Васко да Гама був першим в історії, хто зміг пройти морським шляхом з Європи в Індію. Фахівці з підводної археології вважають, що астролябію виготовили в період між 1495 і 1500 роками.

Астролябія

Прилад являє собою диск діаметром 17,5 см і товщиною менше двох міліметрів. Прилад виявила експедиція компанії Blue Water Recoveries, що займається дослідженням затонулих кораблів. Дослідження очолював Девід Мернс.

«Це велика честь - знайти щось настільки рідкісне, настільки важливе з погляду історії. Щось, що археологи вивчатимуть, щоб заповнити прогалини», - каже Мернс.

«Вона була не схожа ні на що з того, що ми знаходили раніше, і я відразу зрозумів, що це якийсь дуже важливий прилад, тому що на ньому виднілися дві емблеми», - розповідає Мернс.

«Одну з них я впізнав одразу, це був герб Португалії [тих часів]... Друга, як з'ясувалося пізніше, була персональною емблемою Мануела I, який тоді був королем Португалії», - говорить Мернс.

За допомогою лазерного сканування науковці з Ворікського університету виявили на астролябії зарубки, за допомогою яких моряки визначали висоту сонця над горизонтом.

Ці ділення дозволяли морякам встановлювати висоту сонця над горизонтом опівдні і таким чином визначати, на якій широті знаходиться їхній корабель.

«Ми знаємо, що прилад був зроблений раніше 1502 року, тому що корабель вийшов з порту цього року, а Мануел I став королем в 1495-му. На цій астролябії не було б його емблеми, якби «на момент її виготовлення» він не був королем», - говорить Мернс.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ