В Ірані тривають масові протести проти безробіття, зростання вартості життя, які згодом переросли в загальні протести проти влади аятол, її внутрішньої та закордонної політики і виснажливих воєн в інших країнах, які вона провадить, повідомляє ВВС.

Протести тривають по всій країні – від Мешхеда до Раста, заворушення охопили і Тегеран. До протестів приєдналися студенти.

Водночас міністр внутрішніх справ Ірану Абдольреза Рахмані Фазлі пригрозив учасникам акцій.

«Ті, хто пошкоджує громадську власність, порушує порядок і закон, повинні нести відповідальність за свою поведінку та заплатити ціну», – цитує Фазлі інформагенція AFP.

За останніми даними з соцмереж, у місті Доруді на заході Ірану двоє протестувальників отримали вогнепальні поранення, згодом надійшла інформація про їх загибель. Місцева влада підтвердила цю інформацію.

У мережі також опубліковані відео, на яких демонстранти скандують: «Ми не хочемо ісламської республіки!», «Смерть диктатору!» Також можна почути гасла: «Ідіть геть із Сирії, думайте про нас!» і «Не Газа і не Ліван – моє життя – в Ірані!».

 

На одному з відео мітингувальники спалюють портрет верховного лідера Хаменея. В Ірані такі дії караються смертною карою.

 

Наразі відомо також про тимчасове відключення урядом мобільного інтернету через те, що окремі медіа-канали в сервісі Telegram заохочували «збройне повстання». Окрім того, інформагенція AFP повідомляє про атаки протестувальників на муніципальні будівлі.

Повідомляється, що США вимагають від Ірану «дотримуватися прав громадян на мирний протест».

У Держдепартаменті запевнили, що будуть «уважно стежити за розвитком ситуації в країні».

До слова, це найбільша акція протесту в Ірані з 2009 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ