Про це повідомляє svoboda.org.ua

У зборах взяли участь представники іспанських осередків ВГО «Сокіл» та ВОУ «Яворина», активісти Центрального (Мадрид), Північного (Країна Басків), Східного (Куенка) осередків УПА «Воля» і очільники асоціації «Молода Україна», з якими націоналістична організація українців в Еспанії тривалий час співпрацює у різних напрямках.

У вступному слові голова УПА «Воля», свободівець Іван Вовк наголосив, що націоналісти завжди були, є і будуть мотивованою рушійною силою, яка веде суспільство на боротьбу за соціальну і національну справедливість, і закликав вшанувати хвилиною мовчання всіх воїнів-націоналістів, полеглих у боях за Українську Державу.

Першим пунктом порядку денного зборів було прийняття нового члена організації ‒ це уродженець міста Стрий Богдан Шуманський - спортсмен, який підтримує ідеологію українського націоналізму і віднедавна проживає в Мадриді.

Іван Вовк у своїй довідці про досягнення і недоліки в роботі організації за звітний період розповів про важливість патріотичного заходу в селі Малий Ходачків на Тернопільщині, де за ініціативи УПА «Воля» було відкрито пам'ятні стенди на честь офіцера Дивізії «Галичина» пана Теодора Барабаша, повідомив про підписання Меморандуму про співпрацю асоціації із Всеукраїнським об'єднанням українок «Яворина», розповів про участь у заходах вшанування 75-ї річниці Української Повстанської Армії в урочищі Вовчак на Волині, а також у ювілейних Зборах СКУ в м. Львові та у Конференції МУШ в м. Києві. Після виступу голови асоціації по напрямках діяльності звітували члени керівництва організації - Геннадій Бєлов, Євген Вайдич, Оксана Чорна. Про фінансовий стан організації і ситуацію зі сплатою членських внесків доповіла присутнім скарбник УПА «Воля» Леся Матвеєва.

Наступним був звіт почесного координатора Центрального осередку асоціації пані Мирослави Голубович про її візит до Валенсії та участь у конференції, організованій головою Федерації Українських Асоціацій в Еспанії Михайлом Петруняком, який напередодні закликав УПА «Воля» приєднатися до вказаного об'єднання. Присутні на зборах члени УПА «Воля» одностайно ухвалили рішення про об'єднання з ФУАІ на початку жовтня цього року.

Також було обговорено напрямки діяльности асоціації на наступний період і визначено як пріоритети: продовження волонтерської діяльности та співрацю з благодійницею Марією Вертецькою у проекті «Допоможи воїну»; відновлення з початку жовтня цього року занять у Гуртку національно-патріотичного і фізичного виховання української молоді «Соколята» ім. Мирослава Мисли в Мадриді; встановлення меморіальної стели пам'яти Теодора Барабаша на фасаді школи в с. Малий Ходачків на Тернопільщині до четвертої річниці з дня відходу у вічність цього Великого Українця; належне відзначення почесних членів УПА «Воля», які брали участь у бойових діях московсько-української війни на Донбасі; вшанування пам'ятних дат української історії; запуск веб-сторінки асоціації тощо.

Усі учасники зборів отримали грамоти, футболки, літературу від ВОУ «Яворина», від почесних членів Української патріотичної асоціації «Воля» в Україні Михайла Галущака та Михайла Лапчука та від доктора філологічних наук Ірини Фаріон.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ