Про це повідомило міністерство юстиції Італії, передає ВВС.

Рііна – колишній ватажок сумнозвісного мафіозного клану «Коза ностра» («Наша справа»), відбував у в'язниці 26 довічних покарань із 1993 року.

Є інформація, що він замовив понад 150 вбивств.

У Ріїни був рак нирки, він також страждав від серцево-судинної недостатності, хвороби Паркінсона і перебував у медикаментозній комі. Членам його сім'ї дозволили наостанок відвідати його у відділенні для ув'язнених у лікарні міста Парма, що на півночі Італії.

«Звір» із Корлеоне

Сальваторе Рііна народився у 1930 році в бідній селянській родині в місті Корлеоне на Сицилії - там, де народився Дон Корлеоне, герой роману Маріо П'юзо «Хрещений батько», який екранізував Френсіс Форд Коппола.

Коли Тото Рііні було 13 років, його батька убили, і в 19 років він вступив до лав місцевої мафії, вчинивши перше вбивство як «членський внесок».

Рііна почав свою «кар'єру» вбивці відразу після Другої світової війни, отримавши прізвисько «Звір», і став «босом босів» усієї сицилійської мафії.

Рііна почав контролювати «Козу ностру» у 1970-ті роки. Йому вдалося примножити злочинні доходи за допомогою нелегальної торгівлі героїном у США і бути впливовим серед влади.

Не мовчали

Однак через його надзвичайну жорстокість сотні членів мафії у 1980-90-х почали давати проти пана Рііни свідчення, що дозволило суддям Джованні Фальконе і Паоло Борселліно привести на лаву підсудних багатьох ватажків мафії.

У 1992 році Фальконе і Борселліно були вбиті під час «війни проти держави», яку почав Рііна.

Через рік його ув'язнили, але, навіть перебуваючи у в'язниці, Рііна наказав убити викраденого раніше 13-річного хлопчика, щоб змусити його батька не свідчити проти мафії. Хлопчика задушили і розчинили в кислоті.

У знак протесту проти арешту свого боса в 1993 році члени мафії влаштували в Римі, Мілані та Флоренції низку вибухів, у яких загинули 10 людей.

Рііна отримав 26 довічних вироків, його заарештували. Під час ув'язнення йому обмежили візити з боку родичів, а також запобігали будь-яким контактам із членами злочинного світу.

Нещодавно з'явилася петиція, у якій закликали випустити пана Рііну під домашній арешт на останні дні життя. Це спричинило протести з боку родичів, які втратили близьких від рук мафії.

Старший син Рііни, Джованні, також відбуває довічне ув'язнення за чотири вбивства.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ