Дехто з науковців припускає, що авторами 900 древніх манускриптів могли ‎бути члени юдейської релігійної групи ессенів, повідомляє ВВС Україна.

Перший сувій виявив у 1947 році молодий бедуїнський пастух, що шукав загублену вівцю у ‎місцевості Кумран на північно-західному березі Мертвого моря.‎

Колекція вважається найстарішою копією Біблії, яку будь-коли знаходили, датованою IV століттям до нашої ери.

Фрагменти сувоїв змогли перекласти доктор Ешбаль Ратсон і професор Джонатан Бен-Дов, який займається біблійними дослідженнями у Хайфському університеті.

Манускрипти написані спеціальним кодом, деякі фрагменти були меншими за 1 кв. см.

Вчені розшифрували унікальний 364-денний календар, у якому є давні єврейські свята.

Пан Ратсон і Пан Бен-Дов зазначили, що у сувоях описується два свята, не згадані в Торі, але які є у кумранських сувоях: свята Нового вина та Нової олії.

Дослідники кажуть, що ці дні є продовженням свята Шавуот, який «сьогодні святкують як день нового урожаю пшениці».

Вчені також виявили, що за стародавнім календарем люди відзначали перехід між сезонами. Такі дні називали «текуфа», що з івриту перекладається як «період».

Історики уточнили, що розшифрувати сувої їм допомогли записи між рядками тексту. За допомогою цих нотаток вони виявили пропущені дати у календарі.

«Схоже, що людина, яка написала манускрипт, могла бути однією з очільників цієї спільноти, яка знала секретний шифр, але забула згадати про кілька свят, які святкувала громада», – зазначив вчений Ратсон.

Як відомо, минулого року в Єрусалимі археологи Єврейського університету виявили нову печеру, де колись ‎зберігалися сувої Мертвого моря – древні манускрипти, відомі також як Кумранські ‎рукописи.‎ 

ІА "Вголос": НОВИНИ