Про це повідомляє прес-служба суду, пише «Радіо Свобода».

Виконавчий комітет Одеської міськради у позовній заяві вимагав заборонити проведення на Думській площі зборів, демонстрацій та інших мирних акцій у період з 2 до 10 травня для низки громадських організацій і фізичних осіб.

Свій позов виконком аргументував тим, що в ЗМІ та в соціальних мережах «виявлено поширення прямих закликів до насильства, порушення громадського порядку, нищення громадського майна. При цьому із повідомлень одного з організаторів акції випливає, що ця акція безпосередньо пов’язана з подіями дворічної давнини, і містить заклики здійснити певне повторення подій, однак вже на Думській площі, крім того, один із організаторів повідомив про наміри використання спецзасобів на акціях протесту». 

Під час розгляду справи суд врахував, що 2 травня 2016 правоохоронці будуть задіяні в Одесі на Куликовому полі, бо там відбуватимуться мирні акції, це може значно ускладнити одночасне забезпечення правопорядку в різних місцях міста Одеси.

Крім того, мер Одеси Геннадій Труханов оголосив 2 травня днем пам’яті загиблих у результаті подій, що відбулися 2 травня 2014 року, у зв’язку з цим у місті рекомендовано обмежити використання музики та проведення розважальних заходів.

«А тому заяви, які подані відповідачами на проведення акцій та мітингу саме 2 травня 2016 року свідчать про умисне створення небезпеки для громадськості, оскільки вказані заходи співпадають з днем пам’яті загиблих внаслідок трагічних подій», – зазначають у суді. 

Суд частково задовольнив позов виконкому Одеської міськради, обмеживши право низки громадських організацій і громадян на проведення масових заходів 2 травня 2016 року на Думській площі в Одесі.

Раніше суд дозволив проводити масові акції на Куликовому полі в Одесі 1-10 травня, обмеживши при цьому використання піротехніки, проте у міськраді заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Були вбиті шість людей-учасників маршу. Згодом проукраїнські демонстранти зібралися вже на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, де був розташований наметовий табір проросійських активістів.

Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки з займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.

ІА "Вголос": НОВИНИ