Про це Громадському розповіла голова місії ООН в Україні з прав людини Фіона Фрейзер.

«Ми би хотіли бачити механізм, який спрощує можливість для людей перетинати лінію розмежування (контактну лінію) і потрапляти на території, підпорядковані уряду, аби там отримати свою пенсію. Ми хочемо, щоб це було не так обтяжливо і не доводилося робити настільки часто», — сказала вона.  

За її словами, перемовини з різними представниками уряду наразі вже ведуться.  

«Ми також розглядаємо це як можливість для уряду послати чіткий сигнал людям, які мають до цього стосунок, а саме пенсіонерів. Урядовці можуть показати, що вони відкриті і мають бажання допомогти людям отримати те, на що мають право (пенсію), адже вони багато років працювали, будучи громадянами України», — сказала вона.

Також Фрейзер наголосила, що саме пенсіонери залишилися жити на лінії розмежування і для багатьох із них пенсія — єдине джерело доходу.

«Ми поки не бачимо накопичувального ефекту для тих (приблизно 400 тис.) людей, які залишилися без реєстрації. Також зараз склалася ситуація, що до непідконтрольних територій надходить менше гуманітарної допомоги. Тому людям потрібна подальша допомога. Ми занепокоєні ситуацією стосовно тих, хто залишається на непідконтрольних територіях, а також на тих, хто перебуває по іншу сторону лінії розмежування і на націю в цілому», — сказала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ