На сьогодні в Україні є 25 тисяч сімейних лікарів, а медичні університети щороку випускають п'ять тисяч молодих фахівців.

Про це заявила в коментарі DT.UA міністр охорони здоров'я Уляна Супрун. 

Вона також зазначила, що сума у 210 грн, яка буде «ходити» за пацієнтом після запуску реформи первинного рівня медичної допомоги, була передбачена ще в 2016 році, коли формувався бюджет-2017, а зараз переглянута у бік збільшення.

«210 грн було передбачено ще в 2016 році, коли формувався бюджет-2017. За основу брали бюджет на первинку — 20% від загального . Зараз є більш правдиві розрахунки, це вже не 210 грн, а більше. Якщо лікар працюватиме як ФОП, ці кошти приходитимуть на його рахунок. А якщо залишиться при центрі ПМСД — гроші отримуватиме центр. А лікареві виділятимуть кошти за кожного пацієнта, з яким він підписав договір», - зазначила вона.

За словами Супрун, після запуску реформи зарплата лікарів, що працюють на первинному рівні, зросте майже в шість разів.

В той же час, науковий консультант Інституту суспільно-економічних досліджень, кандидат економічних наук Ігор Яковенко висловив думку, що Україна може зіткнутися з нестачею сімейних лікарів.

«Якщо населення України, яке, за даними Держкомстату, становить 42 млн 603 тис. громадян, поділити на цей норматив, то потреба становитиме майже 18 тис. сімейних лікарів. А за даними за 2011 рік у нас їх було 8140. За час, що минув, навряд чи істотно збільшилась ця цифра, скоріше навпаки, адже лікарі є однією з провідних груп трудової імміграції. Очевидно, значна частина населення України так і не зможе знайти собі сімейного лікаря», - вказав він.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ