Відповідний указ Порошенко підписав сьогодні.

«Новостворений біосферний заповідник стане однією з найбільших природоохоронних установ України, загальною площею 227 тисяч гектарів. Він розташований на території Іванківського і Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення», – інформує прес-служба Президента.

Президент доручив Кабміну затвердження в шестимісячний строк у встановленому порядку Положення про Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

У дворічний строк уряд повинен вирішити питання про надання у постійне користування Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику 226 964,7 гектара земель, розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також розробити та затвердити в установленому порядку Проекту організації території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника;

2) передбачати під час розроблення проектів законів про державний бюджет України кошти, необхідні для функціонування Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Цей указ «набуває чинності з дня набуття чинності законом України, що врегульовує питання про відведення земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, природоохоронного режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду, які створюються на території таких зон, а також про скасування вимоги щодо утворення біосферних заповідників виключно на базі природних заповідників, національних природних парків».

Як писав «Вголос», сьогодні українці відзначають 30-ту річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС.

З якими проблемами доводиться стикатися чорнобильцям нині, читайте в нашому матеріалі «Подарунки» від Президента чорнобильцям, або Як нині виживають ліквідатори».

ІА "Вголос": НОВИНИ