Про це повідомила очільниця відомства Уляна Супрун під час виступу у Верховній Раді, – передає Правда життя.

Вона уточнила, що «потрібно внести зміни до законів, які регламентують питання вакцинації, та посилити відповідальність за відмову від вакцинації».

«Як це зроблено в усьому цивілізованому світі», – пояснила в.о. міністра, і додала, що такі зміни будуть подаватися від Кабінету Міністрів. За її словами, нинішній спалах захворюваності на кір виник, тому що у 2016-му році охоплення вакцинацією від кору було нижче 50%.

Уляна Супрун зазначила, що ситуація з вакцинацією вирівнюється. У 2017 році вакцинація була на високому рівні (див. таблицю), а у 2018 році, після спалаху, «тільки у столиці за один тиждень на вакцинацію прийшли 11,5 тисяч дітей».

«Наукові дані свідчать, що у разі охоплення вакцинацією не менше 95% дітей та дорослих, за місць або півтора спалахи кору можуть припинитися», –  додала очільниця МОЗу.

За її даними, станом на початок року в закладах охорони здоров'я в наявності є 516 тисяч доз вакцин. Перебої із наявністю вакцин є у Кіровоградській, Рівненській, Житомирській, Одеській, Івано-Франківській областях та у Києві, для них міністерство здійснює перерозподіл вакцин з інших регіонів.  

У квітні та жовтні очікуються поставки ще по 1 мільйону доз. Вирішується питання про поставку наступної партії у коротші терміни.

«Ще раз хочу наголосити на якості вакцин. Це є бельгійська вакцина, яка є прекваліфікована ВООЗом», – запевнила в.о. міністра.

За оперативними даними Центру громадського здоров'я, за 2 тижні 2018 року (станом на 14 січня 2018) захворіли 1285 осіб, серед них – 429 дорослих і 856 дітей (частка дітей – 67%).

В Україні немає епідемії, а спостерігається підвищення рівня захворюваності, зареєстровані 102 спалахи у 16 регіонах станом на кінець 2017 року.

Найбільший рівень захворюваності за 2 тижні 2018 року спостерігається у Івано-Франківській (275 випадків захворювання), Чернівецькій (274 випадки), Закарпатській (194 випадки) і Одеській (157 випадків) областях.

За 12 місяців 2017 року, згідно з оперативними даними Центру громадського здоров’я, в Україні зареєстровано 4782 випадки захворювання на кір (1292 випадки – дорослі і 3490 – діти).

Згідно з календарем щеплень, вакцинуватись дитині потрібно в 1 рік і в 6 років.

Як писав «Вголос», вчора, 18 січня, стало відомо, що в Україні від кору загинула ще одна дитина. Це вже восьма жертва цієї хвороби.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ