Проект постанови передбачає норму, згідно з якою «за заявою громадянина до паспорта може бути внесено дані про його національність. Національність особи обирається з числа офіційно визнаних народів України відповідно до національного складу населення України, який визначається на підставі Всеукраїнського перепису населення».

В пояснювальній записці до проекту постанови Олег Канівець констатує, що відповідно до Цивільного кодексу України кожна фізична особа має право на збереження своєї національної, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також право на вільний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства.

Нардеп додає, що відповідно до класифікації ООН Україна є мононаціональною державою, а етнічні українці – титульною (корінною) нацією. 14 грудня 1960 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію про надання незалежності колоніальним країнам і народам, яка визнає право титульного (корінного) народу (етносу), в тому числі і українців в Україні, на створення національної держави. Відповідно до міжнародних правових актів ООН і ЮНЕСКО, національна держава, це така держава, в якій титульний народ (етнос) становить 67 % населення країни. 14 вересня 2007 року ООН прийняла також Декларацію про права корінних народів. Мононаціональність нашої держави підтверджується всеукраїнським переписом населення 2001 року, за яким українці становлять 77.8% населення і переважають у всіх регіонах, за винятком Криму.

«З метою захисту права громадян України на національне самовизначення та самоідентифікацію, виховання почуття національної гідності, а також підтвердження мононаціонального статусу України відповідно до міжнародно-правових норм, необхідним є прийняття відповідних змін до чинного законодавства України, які б забезпечували можливість особи зазначати свою національність в паспорті, як документі, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України», – наголошує Олег Канівець.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ