Про це пише The New York Times.

За даними видання, українські чиновники заморозили дані справи, тому що побоюються позбутись фінансової та військові підтримки США.

Видання відзначає, що в Україні розслідують чотири справи, в яких фігурує Манафорт, але відповідальний за їх розслідування спецпрокурор Горбатюк фактично заморозив їх.

«Випадки дуже чутливі для уряду (України), який глибоко покладається на фінансову і військову допомогу Сполучених Штатів і гостро усвідомлює реакцію Трампа на розслідування з боку спецпрокурора ФБР Мюллера про можливу змову між Росією і його кампанією», — йдеться в статті.

Окрім того у виданні зазначили, що припинення розслідування справ почалось коли адміністрація Трампа завершувала плани з продажу протитанкових ракет Javelin Україні.

Повідомляється, що держдепартамент США видав ліцензію на поставку ракет 22 грудня, а 2 березня Пентагон оголосив остаточне схвалення продажу 210 Javelin і 35 пускових установок. Наказ припинити розслідування щодо Манафорта прийшов на початку квітня

 «У нас немає повноважень продовжувати наше розслідування», — заявив відповідальний за розслідування прокурор Горбатюк.

В той же час заступник генпрокурора Євгеній Єнін заявив, що «жодних «заборон» виконувати запити про міжнародно-правову допомогу з США не існує в природі». Тому про жодні проблеми в міжнародно-правовому співробітництві між ГПУ та американськими партнерами не може бути мови. Кращим свідченням цього, на думку Єніна, є повернуті з США в Україну понад 600 тисяч доларів в межах проваджень, пов’язаних зі згаданими у статті провадженнями.

Нагадаємо, Манафорту пред'явлені звинувачення у відмиванні грошей, ухиленні від податків і шахрайстві, його також звинувачують в тому, що займався лобіюванням інтересів в США  уряду України часів Віктора Януковича, хоч не був зарєстрований, як іноземний агент.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ