Таке рішення на пленумі підтримали 83 судді, 27 виступили проти, повідомляє «112 Україна». 

Сьогодні припиняє функціонування старий Верховний Суд, Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ.

Згідно із законом «Про судоустрій і статус суддів» зі змінами, які починають діяти 15 грудня поточного року, Верховний суд – єдина касаційна інстанція України. 

Верховний суд – найвищий суд у системі судоустрою України. Це касаційна інстанція, у певних випадках – суд першої або апеляційційної інстанції. Він аналізує судову статистику, узагальнює судову практику; звертається до Конституційного суду щодо конституційності правових актів та стосовно офіційного тлумачення Конституції України. Окрім того, Верховний суд надає висновок щодо наявності чи відсутності держзради чи іншого злочину у діяннях президента України, може внести за зверненням Верховної Ради подання про неспроможність виконання президентом своїх повноважень за станом здоров'я.

У складі Верховного суду діє Велика палата, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд. У кожному касаційному суді утворюються судові палати з розгляду окремих категорій справ з урахуванням спеціалізації суддів. 

У Касаційному адміністративному суді обов’язково створюються окремі палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів; захисту соціальних прав; виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян.

У Касаційному господарському суді обов'язково створюються окремі палати для розгляду справ про банкрутство; захисту прав інтелектуальної власності, а також пов'язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством; корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ