Це лише деякі висновки, що містяться в щорічній доповіді «Свобода в мережі – 2017», опублікованій 14 листопада, передає Голос Америки.

Доповідь підготувала міжнародна правозахисна організація «Дім Свободи» (Freedom House), яка відстежує рівень демократії і свободи в усьому світі.

Автори доповіді оцінювали ситуацію в 65 країнах, на частку яких припадає близько 87 відсотків усього населення світу, підключеного до Інтернету. На їхню думку, в період з червня 2016 року по травень 2017 року, приблизно в половині з цих країн відзначено зниження рівня свободи в Інтернеті. Найбільш помітна негативна динаміка за один рік відзначена в Україні, Єгипті та Туреччині.

Найбільш серйозним порушником свободи в Інтернеті залишився Китай, відзначається в доповіді, за яким слідують Сирія і Ефіопія.

За даними правозахисників, українська влада, заблокувала деякі інтернет-сервіси російського походження, в тому числі популярні соціальні мережі та пошукову систему. Це сталося після того, як російські агенти заполонили соціальні медіа сфабрикованими повідомленнями, що просувають вплив Кремля.

Директор проекту Freedom House «Свобода у мережі» Саня Келлі каже, що зниження свободи в Інтернеті співпало з розширенням доступу до Інтернету по всьому світу, коли люди все частіше звертаються до нього для просування демократичних реформ і поліпшення ситуації з правами людини.

«Одна з причин, чому ми бачимо більш жорсткі обмеження, полягає саме в тому, що деякі лідери, особливо авторитарних країн, усвідомили силу Інтернету і намагаються знайти новаторські методи для його придушення», – заявила вона.

До недавнього часу деякі уряди в Африці та інших регіонах світу не приділяли великої уваги Інтернету, зосереджуючись на таких традиційних ЗМІ, як телебачення і радіо. Цей фокус починає зміщуватися, коли рівень проникнення Інтернету досягає 20-30 відсотків населення, зазначає Келлі.

«Раптово уряди починають це враховувати, а ми починаємо відзначати пропагандистську діяльність», – сказала вона.

Такі країни, як Замбія і Гамбія, закривали доступ до мобільного Інтернету, особливо в період виборів.

«Блокування мобільного Інтернету – це настільки груба міра, що це показує, що уряд готовий перейти до протидії вже на новому рівні», – говорить Келлі.

Ось деякі інші висновки доповіді:

Тактика онлайн-маніпуляцій зіграла певну роль на виборах в 18 країнах.

Уряди 30 країн просували перекручену інформацію в Інтернеті, використовуючи такі інструменти, як платні коментатори і фальшиві новинні сайти. У попередньому році таких країн було 23.

Половина всіх відключень Інтернету припадає на мобільний зв'язок, а більшість випадків в цій категорії відбувалося в районах проживання етнічних або релігійних меншин.

У жовтні 2016 року уряд Ефіопії відключив мобільний Інтернет майже на два місяці в рамках запровадженого надзвичайного стану на тлі антиурядових протестів.

Влада Білорусі вносила збої в мобільному зв'язку, щоб не допустити передачі потокового відео для масових аудиторій.

Бахрейн видав спеціальний закон, що забороняє новинним сайтам користуватися прямими відеотрансляціями.

У 30 країнах (в попередньому році – 20) мали місце випадки фізичної розправи за висловлювання в Інтернеті.

Не так давно такі методи придушення свободи в Інтернеті використовувалися, в основному, в Китаї і Росії.

«Збільшення цих методів і кількість країн, де вони присутні, – саме по собі нове явище», – говорить Келлі.

«Схоже, що ці методи поширюються, і деякі авторитарні країни, такі як Китай і Росія, фактично експортують їх, – додає вона. – А деякі авторитарні режими світу навчаються на цих прикладах».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ