«За» проголосували 275 народних депутатів, повідомляє «112 Україна».

Документ передбачає надання щомісячної допомоги на виховання дитини, хворої на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, важкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або якщо дитина отримала важку травму, потребує трансплантації органу чи паліативної допомоги. Йдеться про допомогу, якщо дитину не визнано особою з інвалідністю.

Сума виплати – прожитковий мінімум для тих, хто втратив працездатність (відповідно до закону про бюджет на 2018 рік, з 1 липня це 1435 грн).

Право на виплату має один із батьків, усиновлювачів, опікун, піклувальник, один із прийомних батьків, батьків-вихователів, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною.

У документі передбачено, що виплачувати гроші починають з моменту звернення до органу соціального захисту населення. Також прописано ситуації, коли виплати тимчасово призупиняють чи припиняють повністю.

Окрім того, закон передбачає право опікуна такої дитини отримати відпустку без збереження зарплати до досягнення дитиною 16-річного віку (за необхідності трансплантації – до досягнення 18-річного віку). Перелік тяжких захворювань, які надають право на відпустку без збереження зарплатні, затвердить Кабмін.

Закон набуде чинності з початку 2019 року.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ