Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Основним завданням у боротьбі з нелегальним ринком ми вбачаємо запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду цигарок в особливо великих розмірах. Адміністративний штраф плюс конфіскація товару і транспортного засобу не є для контрабандистів суттєвим ризиком – надприбуток покриє все з лишком. Потрібне суворе кримінальне покарання», – повідомила генеральний директор асоціації «Укртютюн» Валентина Хоменко.

За її словами, контрабанда тютюнових виробів віднесена законодавством багатьох країн ЄС до кримінальних злочинів і карається, зокрема, позбавленням волі. Серед цих країн – Німеччина, Франція, Італія, Чехія, Литва.

«На розгляді українського парламенту перебуває законопроект №4327, що передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду підакцизних товарів в особливо великих розмірах (вартість яких в тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян). Профільний комітет рекомендує прийняти його в першому читанні», – зазначила гендиректор.

Валентина Хоменко звернула увагу, що внесені в листопаді 2016 року зміни до законодавства, згідно з якими уповноважені органи зобов'язані запрошувати на знищення конфіскованих цигарок і обладнання для їх виготовлення виробників, імпортерів та представників асоціацій, виконуються з порушеннями.

«На жаль, на практиці вимоги законодавства виконуються далеко не завжди. Ми робили запит до ДФС (Державної фіскальної служби – ред.). За період дії нових вимог відбулося 11 знищень, тоді як «Укртютюн» поінформували лише про чотири з них. Причому в одному з випадків був порушений встановлений законодавством порядок повідомлення, внаслідок чого ми дізналися про знищення лише через кілька днів після того, як це відбулося», – повідомила голова асоціації.

Коментуючи акцизну політику, Валентина Хоменко зазначила, що асоціація виступає проти пропонованого Мінфіном на 2018 рік їх підвищення на 20% плюс рівень інфляції, пропонуючи обмежитися тільки 20%.

«Уже в першому півріччі 2017 року обсяги реалізації тютюнової продукції показують падіння більш ніж 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Крім того, простежується негативна тенденція зростання тіньового обігу сигарет в Україні», - пояснила ген директор «Укртютюн» позицію галузі.

За її словами, за підвищення акцизів на тютюнові вироби в Україні необхідно враховувати темпи їх зростання в країнах Євразійського економічного союзу.

Вона також повідомила, що позиції табачників і Мінфіну про підвищення акцизу на 20% щорічно в 2019 -2020 роках збігаються.

 

«Вголос»

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ