Про це зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час засідання виїзного розширеного Комітету ВРУ з питань науки і освіти за участю ректорів технічних університетів України у приміщенні КПІ ім. Сікорського, передає прес-служба МОН.

Щодо інших трендів вона розповіла про негативну статистику. Гриневич зазначила, що порівняно з 2007 роком кількість випускників шкіл скоротилася більш ніж удвічі – з 467 до 203 тисяч.

«Саме демографія зараз є найбільшим нашим стримуючим чинником. Якщо ми звернемось до ринку праці, то за низкою технічних спеціальностей ми маємо значну потребу в кадрах», - сказала вона.

Ще однією закономірністю української вищої освіти є те, що на технічних спеціальностях бакалаврів навчається більше, ніж магістрів. А причина цього полягає в тому, що завершувати навчання молодь їде за кордон та затребуваність таких кадрів навіть на рівні бакалавра.

Міністр вважає рецептом від масового відтоку кадрів за кордон збільшення фінансування з боку держави задля технічного оснащення вишів, проведення досліджень та інше.

ІА "Вголос": НОВИНИ