В Україні вшановують пам'ять студентів, що полягли у нерівному протистоянні із більшовицькими військами армії Муравйова. І хоча події датовані 29-м січня, вже на сьогодні запланована низка заходів.

Зокрема, вшановуватимуть героїв безпосередньо у Чернігівській області, де й стався визначальний бій. У Івано-Франківську створять реконструкцію бою. А в Тернополі місцеві студенти символічно себе ув'язнять, аби привернути увагу до героїчного подвигу юнаків у 1918-му.

А вже у понеділок – смолоскипною ходою активісти та небайдужі пройдуть в столиці та інших містах України.

Разом з тим, сьогодні вранці в Києві зі станції Київ-Пасажирський вирушив швидкісний «Потяг єднання» на станцію Крути.

 

Як повідомили в Українському інституті національної пам’яті, о 12:00 розпочнеться церемонія вшанування пам’яті Героїв Крут за участю Президента України Петра Порошенка. Зокрема, відбудеться церемонія пам'яті, вручення Державних прапорів з пам'ятними стрічками, прем'єрне виконання концертного маршу «Героям Крут».

Нагадаємо, 100 років тому, 29-го січня, поблизу залізничної станції Крути, що на Чернігівщині, відбувся бій між УНР та червоною гвардією. Інформація про ті події залишається до кінця нез'ясованою. Зокрема, мова йде про кількість студентів, гімназистів і курсантів, яких за різними даними було від 300 до 600 осіб. Ці молоді люди вступили в нерівний бій з багатотисячною армією більшовиків на підступах до Києва. Дані про кількість наступаючої армії також різняться. За різними даними, більшовицьке військо налічувало від 3 до 6 тисяч осіб. В українську історію ця битва увійшла як символ патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежність України.  

ІА "Вголос": НОВИНИ