Про це повідомляє ТСН.Тиждень.

На Житньому ринку в Києві продавців багато, а от покупців не дуже. І це в передсвяткові дні. Неначе всі різко сіли на дієту, скаржиться продавець Валентина Білик. І це не дивно, бо з дрібною купюрою сюди хоч не приходь: м'ясо – 120 грн за кілограм, ребро – 90 грн, сало – 70 грн.

Ті, хто викладають на прилавок масні шматки, диктують свої ціни, аби хоч якось вирівняти власні витрати. І це наче зачароване коло: валюта, за яку годують свиней та купують пальне, усе літо падала, а готова продукція у вартості тільки додавала.

Якщо вірити міністру соцполітики Андрію Реві, українці витрачають на їжу 55% свого прибутку. Науковці з Інституту демографії кажуть, що в продуктовому кошику українців – м'ясо, молоко, яйця, хліб, овочі, крупи. Увесь цей набір харчів за серпневими цінами в столиці становить 1,5 тис. грн. Це – половина від мінімальної зарплати.

«Совість у собівартість не входить», – так керівник асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко говорить про ціни майбутнього. Мовляв, плата за харчі в Україні стрімко наближається до європейської. Великим агрохолдингам байдуже, де продавати – на Тернопільщині чи у Баварії. Тому правлять баварську ціну і в нас.

«Нині конкретно грає фактор вирівнювання цін між нашою країною та іншими європейськими країнами», – говорить Дорошенко.

Тепер треба, щоб до європейського рівня виросли і зарплати. В майбутньому так і має бути. Бо за законами ринку, ці успішні торгівці, які продають пшеницю, курку, цукор за кордон, мають приносити валютну виручку до нашої країни, давати більше своїм робітникам, створювати нові робочі місця, платити податки – піднімати економіку.

Тим часом експерти прогнозують здорожчання овочів вже восени. Скажімо, у серпні був пік падіння цін на капусту, картоплю та цибулю. Якщо робите запаси на зиму - саме час поквапитися на базар. Бо вже за місяць ціни відкотяться до показників червня. А тоді вони були чималенькі.

Здорожчає і цукор. Його багато експортують за кордон. А цього року ще й солодкого буряку засіяли менше. Тож новий урожай обіцяє бути золотим. Експерти прогнозують, цукор додасть щонайменше кілька гривень на кілограмі. Утім у Мінагрополітики заперечують – ціна лишиться на нинішньому рівні.

А от гречка – крупа номер один в Україні – у вересні злетить до 40 грн за кілограм. Але такою протримається недовго. Тільки-но на полиці ляже новий урожай, цінники знову перепишуть. Та не суттєво (на 6-9%).

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ