Нововведеннями відомство хоче одночасно заощадити гроші і підвищити рівень вакцинації. Зміни торкнуться вакцинації дітей, пише «Сегодня».

МОЗ хоче перенести другу дозу щеплення проти гепатиту В з першого на другий місяць. Це дозволить використовувати комбіновану вакцину проти дифтерії, коклюшу, правця, гемофільної інфекції та гепатиту В.

Закуповувати комбіновану вакцину проти кількох інфекцій дешевше, ніж ту, яка бореться тільки з однією. Тому чиновники пропонують об'єднати імунізацію проти гепатиту В зі щепленням проти дифтерії, правця, кашлюку та поліомієліту.

Крім економії, комбіновані вакцини мають і інші вигоди. Наприклад, в лікарнях буде менше черг, діти отримуватимуть менше навантаження на організм і стрес від щеплення.

Ще одна пропозиція – скасувати повторне щеплення проти туберкульозу в сім років. Це одна з рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Всі ці зміни МОЗ винесло на обговорення.

На думку лікарів, комбіновані вакцини ніяк не вплинуть на якість щеплення. Такі вакцини навіть безпечніші.

«По-перше, зменшується ризик небажаних явищ, пов'язаних з додатковими компонентами вакцини, зменшується кількість відвідувань лікаря, і, врешті-решт – зменшується кількість уколів дитині. Ефективність комбінованих вакцин не відрізняється від моновакцин, тому їх багато років використовують у всьому світі», – каже головний лікар мережі дитячих клінік Олексій Риков.

З практичного погляду, запропоновані зміни зменшать кількість ін'єкцій і поліпшать охоплення дітей щепленнями. Дитина отримає захист від тих же інфекцій при зменшенні числа уколів і візитів у поліклініку, додає глава правління організації «Батьки за вакцинацію» Тимофій Бадіка.

А ось ревакцинація в сім років проти туберкульозу – низькоефективна.

«Особливість вакцини в тому, що вона не захищає від інфікування, а захищає від важких форм інфекції, це більш актуально для дітей перших років життя. БЦЖ в більш старшому віці не має високої ефективності», – пояснює лікар.

Замість повторної вакцинації проти туберкульозу потрібно зосередитися на сучасній діагностиці хвороби, зазначає Бадіка.

Але сам календар можна доповнити, вважає Олексій Риков. Наприклад, бажано було б додати в календар щеплення від ротавірусної, пневмококової, менінгококової інфекцій, вітряної віспи. Додати ревакцинацію від кашлюка в 6 років і для дорослих.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ