Про це він розповів в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» після того, як у травні-червні оцінював ситуацію щодо заборони катувань в Україні.

«Мушу сказати, що після 2016 року випадків нелюдського ставлення, катувань на території, контрольованій владою України, значно поменшало», - сказав Мельцер.

За його словами, в 2014-2016 роках «була досить поширена практика незаконних тримань під вартою, нелюдського ставлення, але відтоді ситуація з цим поліпшилася».

Він зазначив, що «в ІТТ ситуація вже більш-менш нормальна».

Однак, за словами Мельцера, заяви про неналежне ставлення стосуються саме затримання — до того, як людину офіційно беруть під варту і реєструють її в журналі.

«А це може тривати три дні й більше. Коли людину тримають не офіційно в камері у відділку поліції, а десь у підвалі або навіть у кабінетах слідчих, оперативників. Там можуть застосовувати серйозні побиття та катування», - сказав він.

Спецдоповідач ООН розповів, що для катування використовують електрошокери, людей підвішують у наручниках.

«Навіть 14-літні чітко описали, як виконувалася щодо них ця процедура. Розповідали й про те, що на голову вдягали поліетиленові пакети, замотували липкою стрічкою на шиї, аби зробити придушення. Крім того, бували ще й усні погрози: насильства, побиття, сексуальне насильство», - зазначив він.

Мельцер підкреслив, що ефективність діяльності поліцейських не має оцінюватися за плановими показниками.

Відповідаючи на питання про наявність так званих «таємних в'язниць СБУ», спецдоповідач ООН сказав: «Ми зустрічалися з керівництвом СБУ, саме вони й заявили, що таких місць уже немає».

Втім, за словами Мельцера, основним джерелом інформації для нього були особи, які звільнилися або яких перевели в офіційні місця тримання з неофіційних.

«Ніхто нам не заявляв, що після 2016 року когось десь тримали в якихось місцях тримання СБУ. Говорили, що якісь невідомі десь тримали декілька днів, поки вони не погоджувалися визнати вину. Потім цих людей висаджували десь на вулиці, а вже через кілька хвилин їх забирала СБУ й офіційно везла на допит. Чи це збіг? Не думаю. Тобто методи в них еволюціонують. Заяв про такі порушення стає все менше. На мою особисту думку, цю проблему вже більш-менш вирішено», - сказав він.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ