Про це повідомляє Волинь UA

Кожен зможе задати запитання тим, хто досліджував тему з українського боку і тим, хто створив фільм, який кардинально змінює погляд на польсько-українську війну на Волині у середині ХХ ст. Історично-документальне розслідування подане у двох частинах.

Як інформують організатори, фільм передбачає вільний показ. Автори у кінострічці ставлять перед собою наступні запитання:

– які політичні плани мав Берлін та Москва, а також провідники інших військово-політичних сил на Волині, стосовно долі Краю в умовах війни?

– хто допомагав німецьким окупантам активно роздмухувати етнічну ворожнечу на Волині і з яких мотивів?

– хто насправді провокував етнічні чистки на місцях, та якими силами вони здійснювались?

– чи кількість жертв у 1942–1943 роках на Волинських землях, яка озвучена польською стороною, має об’єктивні та ґрунтовні підтвердження?

– яку інформацію приховують від польського народу нещодавні скандальні рішення Сейму?

Місце проведення заходу – актова зала Головної Ради ГО «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури», м. Київ, вул. Лаврська, 9, корп. 19; Час зустрічі – вівторок, 3 липня 2018 року; Початок зустрічі – 17.00; Контактний телефон – 044 280 64 63; e-mail – [email protected] 

Фільм «Лукаве Ludobójstwo» («Лукаве Людобуйство») – історично-документальне розслідування трагічних сторінок історії Волині першої половини 1940-х років (у двох частинах). Саме на півночі сучасного Березнівського району Рівненської області протистояння двох імперських режимів, сталінського та гітлерівського, виявило свою особливу жорстокість та дволикість по відношенню до місцевого населення – заручника грабіжницьких інтересів чужинських режимів на споконвічній українській землі. Бистричі, Немілля, Вілля, – волинські села, де і донині кожен клаптик землі є мовчазним свідком тих кривавих подій. За переконанням дослідників, представлена ними хронологія подій має відіграти важливу роль у подальшому дослідженні історії краю, відтворенні правдивої історії україно-польських взаємин того часу. Автори фільму намагались провести своє документальне дослідження без упередженості та брехні, надмірної політизації. Сюжет фільму «Лукаве Ludobójstwo» побудований на українських та польських джерелах, на документах з архівів НКВД, на свідченнях з літописів УПА, і, що найважливіше, на спогадах ще живих свідків тих подій.

Автори фільму закликають глядачів до аналізу та пошуку правди, якою б важкою та гіркою вона не була, бо тільки об’єктивність і точність мають бути основою для написання правдивих сторінок історії взаємин двох сусідніх народів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ