Про це пише «Сегодня».

Найбільше подорожчали риба, сало, м’ясо, ковбаси, м’який сир і вершкове масло – за підрахунками експертів, зростання цін на ці категорії продуктів склало від 10 до 45%. У порівнянні з листопадом минулого, 2016- го, року, в ціні додали й овочі. Капуста, цибуля, морква, буряк стали дорожчими на 50%, а картопля – на 20%.

Отож, зросла і вартість продуктових наборів.

«Продуктовий набір за останній рік подорожчав на 30%, а борщовий набір виріс у ціні майже на 40%», – зазначає економіст Андрій Новак.

Разом із тим, зросли і доходи українців. Однак, недостатньо, запевняють експерти.

«Все тому, що економіка зростає повільніше зарплат, – зазначає аграрний експерт Олексій Дорошенко. – На скільки виросли зарплати з початку року? На 37%. А на скільки зросла економіка? На 2%. Зарплата повинна була вирости на 2-5%, а вона виросла на 37%. це означає, що це не реальне зростання, а номінальне. А реальна купівельна спроможність зросла на 2-3%».

Однак, є й позитив: на 15% подешевшали курячі яйця й гречка.

Наступного року експерти прогнозують подорожчання більшості споживчих товарів мінімум на 10%. Очікується і зростання доходів українців. Зокрема, мінімальна зарплатня збільшиться на 523 гривні.

ІА "Вголос": НОВИНИ