Таку заяву в ході брифінгу, який транслював зробив Всеволод Ковальчук, в.о. директора «Укренерго», повідомляє канал «112 Україна».

«Мова йде про багатомільйонні суми. Якщо говорити про неконтрольовані території Донецької області, то останнім часом перетоки були не дуже великими. Вони середньодобово, наприклад, взяти останні півроку, складали близько 25-30 МВт по потужності. В окремі періоди вони могли впасти до рівня 1 МВт, наприклад, на піці вони зростали до 40-45. До того по Луганській області, яка була відключена раніше, перетоки сягали 250-260 МВт в бік неконтрольованих територій», - зазначив Ковальчук.

Також в «Укренерго»  прокоментували інформацію щодо внутрішнього споживання електроенергії в ОРДЛО: «Щодо відсотку відносно їх внутрішнього споживання, то по Луганській області те, що постачалося з Луганської ТЕС, яка знаходиться у м. Щастя, - це було приблизно 50-55% їх внутрішнього споживання. Що стосується Донецької області, то ці перетоки складали всього близько 50,7% їх споживання»,  - розказали в «Укренерго».

На питання про те, чому саме зараз було відключено електроенергію в ОРДО, Всеволод Ковальчук відповів: «Цей процес насправді розпочався ще у березні поточного року. По Луганській області це відбулося досить швидко, там всі узгодження були отримані ще на кінець квітня, і у травні це було здійснено. По Донецькій області була трошки затримка з цим питанням, оскільки певна частина споживачів, які перебувають на контрольованій території, отримували електрику з неконтрольованої території», - зазначив в.о. директора «Укренерго». «Відповідно, були серйозні ризики припинення електропостачання споживачам на контрольованій території. Та сама історія була і в Луганській області, коли вони завершили ті роботи, ми змогли відключити НКТ. І зараз у Донецькій області у першу чергу очікувалося гарантоване живлення Авдіївки не з неконтрольованої території», - додав Ковальчук.

В  «Укренерго» також  розповіли про джерела, з яких надходить електроенергія в ОРДЛО. Зокрема, в Донецькій і в Луганській областях різна ситуація. Неконтрольовані території Луганської області практично на 100% забезпечені електрикою по одній єдиній лінії 500 кВ, яка з’єднує з території РФ підстанцію  «Шахти»  з підстанцією «Перемога», яка знаходиться на південному сході Луганської області. Це єдине джерело живлення для основної частини неконтрольованих територій Луганської області.

«У Донецькій області вони мають так само з’єднання в класі напруги 220 кВ з Ростовською областю РФ, плюс дві великі потужні ТЕС, які залишилися на неконтрольованій території, Старобешевська і Зуєвська. Вони здійснюють виробництво електричної енергії, і це повністю закриває потреби цих регіонів. Тобто відключень на тих територіях споживачів, які були пов’язані з відключеннями НКТ, з нашого боку немає», - зазначив Ковальчук.

ІА "Вголос": НОВИНИ