Про це повідомляє РІСУ.

«Безперечно, наша Церква бачить Предстоятелем автокефальної УПЦ Патріарха Філарета, адже він - єдиний серед єрархів, хто має найбільший досвід та суспільний авторитет. Також до керівництва мають увійти ключові особи серед єрархів, які зараз не належать до Київського Патріархату.

Випереджаючи можливі спекуляції, якими полюбляють займатися наші опоненти, хочу підкреслити: жодних застережень, заперечень чи інших умов з боку Константинополя, які би робили неможливим обрання Патріарха Філарета Предстоятелем автокефальної УПЦ - немає.
Хотів би також нагадати, що з точки зору канонічного порядку Патріарх Філарет не був осуджений дійсним церковним судом, належна процедура щодо нього не була дотримана. Тому санкції з боку РПЦ щодо нього є від початку недійсними. Вся належна інформація з цього приводу є у розпорядженні Вселенського Патріархату, в тому числі канонічна апеляція на ім’я Вселенського Патріарха щодо рішення РПЦ.
Також слід підкреслити, що канонічна лінія апостольського наступництва практично всіх ієрархів, які мають скласти автокефальну УПЦ, походить від Патріарха Філарета, і тому є неможливим визнавати цих ієрархів - не визнаючи недійсним рішення РПЦ проти Патріарха Філарета», – сказав архиєпископ Євстратій.

За його словами, остаточно все буде узгоджене після рішення Вселенського Патріарха та Синоду про Томос, коли вестиметься підготовка до його офіційного проголошення.

Як писав «Вголос», три президенти України, – Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко, - підписали звернення до співвітчизників із закликом об'єднатися навколо мети створити єдину православну церкву в Україні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ