Про це повідомляє Еспресо з посиланням на Nikkei.

У недалекому майбутньому Японські лікарі масово використовуватимуть системи візуальної діагностики, засновані на штучному інтелекті. Такі системи зможуть знаходити настільки непомітні аномалії, що з великою часткою ймовірності доктор їх ніколи б не помітив сам.

Зараз лікарі та компанії розробляють і доопрацьовують системи, що ймовірно найближчим часом допоможуть із браком медиків у певних областях.

"Ми сподіваємося розробити штучний інтелект, який зможе діяти нарівні з досвідченими лікарями", - розповів заступник президента Японського товариства гастроентерологічної ендоскопії Кійохіто Танака.

Цього року асоціація фахівців з проблем шлунково-кишкового тракту почала дослідження з діагностики з використанням штучного інтелекту та ендоскопічної візуалізації. Вони збирають базу на 320 тис. зображень із 32 госпіталів. Алгоритми отримають доступ до цієї бази для глибинного вивчення. Деякі системи при навчанні враховуватимуть думки лікарів за попередніми діагнозами.

В Японії розробляють кілька подібних проектів.

Компанія LPixel, пов'язана з Токійським університетом, розробляє систему, визначення аневризми. Аневризма може викликати пошкодження головного мозку, ії раннє виявлення має вирішальне значення для запобігання тяжких наслідків. Компанія створює діагностичний штучний інтелект із базою МРТ-зображень, зібраних із 10 медичних установ.

Доктору демонструють 3D-зображення кровоносної системи, на якій алгоритм позначає місце можливого знаходження аневризма. LPixel планує вийти на ринок зі своєю системою в 2019 році.

Дослідницька компанія Fuji Keizai заявляє, що японський ринок медичного штучного інтелекту до 2020 виросте більш ніж у 2 рази - з $32,8 млн у 2016 році до $88 млн. Для скорочення витрат на охорону здоров'я уряд сприятиме ранній діагностиці та профілактиці хвороб. Важливу роль у цьому має зіграти штучний інтелект. Це призведе до того, що один лікар зможе працювати з великою кількістю пацієнтів при збереженні якості обслуговування.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ