З ініціативи голови фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді 18 вересня на сесії  підтримано резолюцію науковців та громадських організацій – учасників круглого столу «Волинь-43» – складова антиукраїнської пропаганди Польщі», який відбувся 11 липня 2018 року в Луцьку.

У зверненні Львівської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України йдеться про необхідність проведення належної політики національної пам’яті та відновлення історичної справедливості в польсько-українських відносинах.

«Використовуючи воєнну агресію Москви проти України, упродовж останніх років Польща послідовно і системно здійснює ревізію світової історії та створює власний міф про події на Волині в роки Другої світової війни. Візит польського президента Анджея Дуди на Волинь 8 липня 2018 року став черговим проявом антиукраїнської пропаганди. Президент Республіки Польща дозволив собі спекулювати на жертвах минулого і висувати нові звинувачення проти українців, свідомо й бездоказово завищуючи кількість жертв із польського боку та применшуючи кількість українців, які загинули від рук польських збройних формувань у середині ХХ ст., вживаючи при цьому щодо українців зневажливі фрази про нібито «етнічні чистки» і «геноцид» поляків у період Другої світової війни на українських землях», - йдеться в документі.

У зверненні зазначено, що проблеми польсько-українських відносин  потребують продуманих, зважених, аргументованих, адекватних відповідей.

Львівська обласна рада закликає Президента України, Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України визнати факт міжвоєнної окупації Польщею західноукраїнських земель; засудити діяльність польського підпілля проти мирного українського населення в часи Другої світової війни; надати статус депортованих українцям, які були примусово виселені із Закерзоння в 1944-1951 роках, та визнати операцію «Вісла» етнічною чисткою українців; розробити й ухвалити Загальнодержавну цільову програму вшанування пам’яті українських жертв окупаційних режимів у ХХ ст. (російського, німецького, польського, угорського, румунського).

Також зазначимо, що депутати ЛОР підтримали резолюцію за підсумками круглого столу «Виклики на західних кордонах України: геополітичні, етнокультурні, ідеологічно-інформаційні», ухвалену 10 серпня 2018 року у Львові, та скерували документ до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

ІА "Вголос": НОВИНИ