Сьогодні обов’язком кожного з нас є відновлення законності, розтоптаної «регіональною» зграєю. Народні депутати займаються цим на державному рівні, в регіонах ця справа лягає на плечі органів місцевого самоврядування. І ми сподіваємося на добру та ефективну співпрацю на цій ділянці з кожним свідомим львів’янином.

На жаль, змушений сказати, що не всі мешканці нашого міста усвідомлюють усю складність моменту і важливість збереження порядку. Лише за два дні мені особисто довелося стати свідком і учасником таких прикрих випадків:
20 лютого поблизу площі Ринок молодий чоловік раптом почав стріляти з пістолета, але, на щастя, нікого не поранив. Львів’яни затримали його, при цьому він пробував назватися «самообороною». Ті, в кого він стріляв, мали бажання влаштувати розправу на місці, але саме підійшла справжня самооборона, поруч проходив і я. Разом ми відвели його до міської ради, щоб уникнути самосуду. Ніякий це не провокатор – молодий хлопчина, футбольний фанат; він бігав вулицями і розмахував пістолетом перед людьми, стріляв у повітря. Не знаю, що з ним сталося, але, мабуть, просто не контролював своєї поведінки, відчував себе «героєм».

Вже 21 лютого на перехресті вулиць Личаківська – Чехова я проходив разом із головою фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді Маркіяном Лопачаком та головою сихівської організації Дмитром Чунисом. Група молодих людей роздавала листівки. Коли ми з цими листівками ознайомилися, виявилося, що це заклик не визнавати революційного органу – Народної ради. Коли я спробував з’ясувати, хто вони й для чого це роблять – отримав струмінь газу в очі. Після цього почалася сутичка. Збіглися ще молоді люди, почали викрикувати погрози: «Павлюк, ми вб’ємо тебе і твою сім’ю!»… До нас на підтримку наспіли депутат Львівської міської ради Ірина Шалаковська та двоє активістів Галицького легіону самооборони. Пізніше прес-служба так званого Автономного Опору з цього приводу поширила новину: «Близько 30 хвилин тому на вулиці Личаківській у Львові невідомі чоловіки, які назвались «представниками самооборони та Народної ради», напали на незалежних активістів, які роздавали листівки із закликами не вірити жодних політикам та брати управління протестами в свої, народні, руки. Хлопців побили, скрутили та повели в невідомому напрямку. Зв'язку з ними наразі немає»…

Дуже прикро, що в час, коли українці завершують переможну війну з антинародним режимом, у нашому місті знаходяться настільки несвідомі молоді люди. Вони задля якогось юнацького азарту, бажання похизуватися своєю

псевдореволюційністю влаштовують такі акції. Якщо подібне у Львові буде продовжуватися, то нам і «тітушків» не потрібно – виявляється, маємо свій власний їх різновид... Я розумію – юнацький максималізм, але прийшов час, коли потрібно дбати про збереження єдності України, забезпечувати порядок і мирне існування місцевої громади. Я вважаю, основне, що потрібно робити зараз, – концентрувати зусилля на тому, як перетворити спадщину, залишену Януковичем, на Українську самостійну соборну державу.

Василь Павлюк

ІА "Вголос": НОВИНИ