Ватикан готовий обговорювати ідею висвячення одружених католиків у священники – але тільки якщо мова йде про індіанців Південної Америки.

Про це повідомляє ВВС.

Майбутнє католицької церкви у віддалених регіонах Бразилії, де жителі джунглів бачать священника часом не частіше разу на рік, стало приводом скликати спеціальну асамблею синоду, присвячену Амазонії.

Амазонський синод триватиме три тижні: Папа Франциск і 184 єпископи з Південної Америки будуть обговорювати проблеми Амазонії загалом, в тому числі вирубку лісів, яка, як стверджують вчені, вносить істотний внесок в глобальне потепління.

Пункт про скасування целібату в документах синоду привернув загальну увагу. Але пропозиція стосується виняткових випадків: в тубільних громадах пропонується призначати в служіння більш старших, авторитетних чоловіків, переважно з місцевих, – навіть якщо вони одружені.

Єпископи з різних країн континенту підтримують такий вихід з кадрової кризи, з яким стикається католицька церква. Священників в Амазонії гостро не вистачає. У 85% селищ в регіоні щонеділі причастя неможливе, а в деяких – священника бачать лише раз на рік.

"Одностайного схвалення для такої радикальної пропозиції на синоді очікувати не варто. Цю зустріч єпископів у Ватикані вже називають скандальною. У пресу просочилося висловлювання німецького кардинала Вальтера Брандмюллера, який сказав, що з Амазонського синоду почнеться саморуйнування Римської церкви", – йдеться в повідомленні.

У будь-якому випадку роль цієї наради лише рекомендаційна - остаточне рішення прийме Папа.

Незважаючи на прихильність більшості католицького священства целібату, в їх лавах вже є одружені чоловіки. У цьому десятилітті низку англіканських священників (гілки християнства, яку формально очолює британський монарх, що діє Британії і колишніх колоніях по всьому світу) звернулися в католицтво і перейшли під егіду Ватикану – в знак протесту проти того, що англіканська церква почала висвячувати жінок.

Англіканським пасторам одружитися завжди дозволялось, і під час переходу в католицтво одружені священники, зрозуміло, не стали розлучатися – і Ватикан цього не вимагав.

ІА "Вголос": НОВИНИ