Голову одного з п'яти найбільших мафіозних кланів Нью-Йорка Френка Калі на прізвисько Френкі Бой застрелили в Нью-Йорку.

Це перше замовне вбивство боса нью-йоркської «сім'ї» з 1985 року, пише ВВС Україна.

52-річний Френк Калі вважався ватажком клану Гамбіно. У нього вистрілили шість разів біля дверей його будинку в районі Стейтен-Айленд, повідомили в поліції Нью-Йорку.

За словами свідків, вбивця також переїхав Калі на автомобілі.

Вбивця здійснив мінімум шість пострілів у Френка Калі та переїхав його машиною перед тим, як втекти.

Після вбивства стрілку вдалося втекти, й у зв'язку з убивством поки нікого не затримали, триває розслідування, прокоментували в поліції.

Франческо Калі очолив клан Гамбіно у 2015 році, змінивши в цій ролі Домініко Чефалу. У нього була одна судимість за рекет в складі організованої групи. За цим звинуваченням він просидів за ґратами 16 місяців.

Вважається, що «італійську» мафію в Нью-Йорку контролюють п'ять кланів – Бонанно, Гамбіно, Дженовезе, Коломбо і Луккезе.

Мафіозним кланам Нью-Йорку присвячено безліч фільмів і книг. Зокрема, вони були прототипами сімей в романі Маріо П'юзо «Хрещений батько».

Будинок застреленого боса знаходиться в престижному мікрорайоні Тодт Гілл, де, як вважається, живуть мафіозі. У цьому районі за сценарієм фільму «Хрещений батько» (1972 рік) жила сім'я Корлеоне.

Там же див свого часу відомий мафіозі Пол Кастеллано.

Клан Гамбіно став впливовим у 1930 році за підсумками так званої «Кастелламмарської війни» за контроль над італоамериканскою мафією. Гамбіно оперують на території всієї країни. Багато експертів вважають Гамбіно наймогутнішим із п'яти італійських кланів.

Особливе місце в історії сім'ї Гамбіно займає Джон Готті, який очолював клан з середини 1980-х до початку 1990-х років.

Готті, якому довго вдавалося уникати кримінального переслідування, отримав прізвисько «тефлоновий дон».

У 1992 році його засудили до довічного ув'язнення, Джон Готті помер у в'язниці в 2002 році.

Минулого тижня в тюрмі Нью-Йорку помер Кармайн Персіко – 85-річний гангстер і бос кримінальної сім'ї Коломбо. Він провів останні 33 роки у в'язниці, відбуваючи 1З9-літній термін.

У середу двох ватажків сім'ї Бонанно – Джозефа Каммарано і Джона Дзанкокьо – виправдали у справі про здирництво та рекет.

У жовтні 2018 року можливого члена сім'ї Бонанно 71-річного Сильвестра Зоттолу вбили поблизу ресторану у Нью-Йорку. За три місяці до того, здійснили замах на його сина Сальваторе.

Як відомо, італійська поліція у 2018 році провела низку рейдів у рамках боротьби з мафією. Арештували десятки підозрюваних у районах Неаполя, Риму та Агрідженто, що на Сицилії.

ІА "Вголос": НОВИНИ