Через незаконний видобуток піску з плавнів Нижньо-Чурбашенського в окупованій Керчі зруйновано дамбу, яка не давала відходам потрапляти у море. У результаті екологи та громадські організації почали бити на сполох, адже у районі промивання піску після знищення захисного укріплення почали гинути тварини.

Як повідомляє "Керч.ФМ«, видобуток піску щодня набуває більших масштабів.

»Видобуток піску з Плавнів Нижньо-Чурбашського хвостосховища, незважаючи на обурення екологів, громадськості та правоохоронних органів, щодня стає все більшим. Тим страшніше пряме промивання піску, коли злив відбувається безпосередньо в канал, сполучений із морем. Таким чином, весь бруд від промивання та видобутку піску йде на міський пляж«, — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що поряд із могильником журналісти бачили мертвих лисенят.

Як повідомляє «Укрінформ» із посиланням на дані Міністерства тимчасово окупованих територій, вибірка піску з токсичного хвостосховища поблизу Керчі є прямим порушенням окупаційною владою екологічного законодавства. Крім цього, проведення таких робіт створює надзвичайну ситуацію і загрожує здоров'ю людей та екології Чорного моря.

Повідомляється, що видобуток і промивання піску провокує різні захворювання, у самому піску містяться хімічні речовини — миш'як, ванадій, фосфор і залізо — в концентрації, що значно перевищує безпечні для життя і здоров'я людей норми.

Так, за даними МінТОТ, в хвостах кількість миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 500 разів. Вміст сурми втричі, ванадію — в 3,5 рази, хрому — в 1 420 разів, фосфору та заліза — 341 і 370 відповідно.

Зазначається, що в піску дамби, що межує з відходами, вміст миш'яку в 377 разів вище ГДК. В глибині насипу концентрація небезпечних речовин зменшується, але їх у 40 разів більше за ГДК.

За інформацією ЗМІ, цей токсичний пісок використовують при будівництві Керченського мосту.

Нижньо-Чурбашське хвостосховище — це спеціальне місце для безпечного зберігання токсичних речовин. Його експлуатували з 1968 року і призначали для збирання отруйних відходів збагачення руд Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. Скидання пульпи у хвостосховище було припинене 1994-го разом із роботою комбінату.

Як писав «Вголос», 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини.Постійний представник Президента України в АРК Борис Бабин повідомив, що в деяких селах окупованого Російською Федерацією Криму ситуація зі забрудненням повітря та земель критична; він не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму.

Після того, як на території окупованого Росією українського півострова Крим стався викид невідомої речовини, на аналогічні симптоми і наліт почали скаржитися жителі Херсонської області.

Україна передала інформацію про викиди до ООН, ОБСЄ, ВООЗ і “Міжнародний комітет Червоного Хреста”. 4 вересня з’явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Робота заводу «Титан» була зупинена на два тижні, а у школах регіону оголосили позапланові канікули для дітей.

Нагадаємо, хімічна отрута з окупованого Криму дісталася материкової України. 15 дітей із підозрою на хімічне отруєння ушпиталили до Херсонської обласної лікарні. В усіх однакові симптоми — слизотеча, ларингіт. Припускають, що діти отруїлися від викидів заводу «Кримський титан».

На адмінмежі з анексованим Росією Кримом прикордонники скаржилися на нудоту та головний біль через випари невідомої речовини на заводі «Кримський титан».

Як заявив очільник МЗС Павло Клімкін, дії російської влади на території анексованого Криму призводять до екологічної катастрофи.

Президент Петро Порошенко звинуватив у складній екологічній ситуації в Армянську та на півдні Херсонщини російську армію.

8 вересня в окупованому Криму від викидів заводу кримський “Титан” постраждали фермерські угіддя, зокрема виноградники.

20 жовтня в окупованому Криму у місті Армянськ знову запустили завод “Титан”, який зупинили через шкідливі викиди, що призвели до масової евакуації дітей з міста.

ІА "Вголос": НОВИНИ