Золтан Андруско, який зізнався у причетності до вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової, засуджений до 15 років в'язниці. Суд над іншими обвинуваченими триває, пише DW.

Словацький суд у понеділок, 30 грудня, засудив до 15 років ув'язнення Золтана Андруско, який раніше зізнався у причетності до вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартини Кушнірової. Про це повідомила речниця суду. 42-річний чоловік є одним із п'ятьох обвинувачених у цій справі, однак єдиним, хто зізнався у причетності до вбивств. Його судили окремо, оскільки він співпрацював зі слідством.

Спочатку Андруско погодився на 10-річний вирок, однак суд відхилив цю угоду зі слідством і виголосив більш жорстке покарання, з яким погодився обвинувачений, повідомив суд. За інкримінованим Андруску злочином йому загрожувало довічне ув'язнення.

Суд над іншими обвинуваченими розпочався 19 грудня і триватиме у січні наступного року. Слідство вважає імовірним замовником вбивства бізнесмена Маріана Кочнера, діяльність та зв'язки з італійською мафією якого розслідував Куцяк.

Також обвинуваченими є знайома Кочнера Алена Цуцова, імовірний виконавець вбивства Мирослав Марчек і його можливий помічник Томаш Сабо. Всі вони наполягають на своїй невинуватості. Якщо суд визнає їх винними, це загрожує їм довічними термінами ув'язнення.

Як писав «Вголос», 25 лютого 2018 року в Словаччині застрелили журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчину. Найбільш вірогідним мотивом убивці правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста.

Журналіст розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану «Ндрангета».

Як повідомлялося, у березні десятки тисяч словаків вийшли на вулиці міст країни і за кордоном через вбивство журналіста-розслідувача Яна Куцяка.

Згодом, прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо подав у відставку після масових протестів у країні через вбивство журналіста-розслідувача та загрозу нових виборів.

Серед іншого Ян Куцяк розслідував шахрайські схеми з дотаціями ЄС на розвиток сільського господарства в Словаччині і угодами, укладеними численними компаніями Кочнера. Колишній шеф-редактор Куцяка Петер Барді у вересні 2017 року розповів, що Кочнер наказав стежити за журналістом і погрожував йому в телефонних розмовах. Куцяк повідомив владі про ці погрози, проте жодних заходів вжито не було. Вбивство Яна Куцяка і посмертна публікація його статті спричинили масові антиурядові демонстрації і в підсумку – відставку Фіцо з посади глави уряду. У лютому 2020 року в країні відбудуться перші парламентські вибори після вбивства Куцяка.

ІА "Вголос": НОВИНИ