У жовтні від одного з двох найбільших льодовиків Арктики Pine Island відколовся масив площею, яка в чотири рази перевищує острів Манхеттен. Згідно з прогнозом, зробленим на основі супутникових знімків льодовиків, у майбутньому процес їх танення прискориться ще в два-три рази, підвищивши рівень Світового океану. Уже зараз льодовики Pine Island і Thwaites стали головними джерелами виникнення айсбергів в Антарктиді, пише Телеграф.

У 2015 році від льодовика Thwaites, який продовжує руйнуватися, відколовся айсберг довжиною 24 кілометри. Під впливом глобального потепління два льодовика стрімко сповзають в море Амундсена.

На думку вченого Еріка Рігні з Університету штату Каліфорнія, що спеціалізується на змінах клімату, льодовики тануть через зростаюче потепління морської води, яка оточує крижані масиви Антарктики. Рігні стверджує, що в роки, коли середньорічна температура в Південній півкулі нижче норми, процес танення льодів сповільнюється. А в теплі роки, навпаки, протікає швидше.

Згідно з опитуванням 50 лауреатів Нобелівської премії, проведеним британським журналом Times Higher Education, глобальне потепління вважається вченими найбільшою загрозою людству, поряд зі зростанням населення. Примітно, що штучний інтелект, про небезпеку якого попереджають експерти IT-галузі, назвала лише одна людина з півсотні опитаних.

ІА "Вголос": НОВИНИ