Масові вбивства все ще мають місце в 21 столітті, і з’являється все більше доказів того, що ці події відбуваються за однаковими схемами та можуть бути передбачені, повідомляє NPR.

З 2014 року у США музей Голокосту та вчені з Дартмутського коледжу позначають умови, що передують геноциду. Вони побудували базу даних усіх масових убивств, що сталися після Другої світової війни, а після того проаналізували умови в країнах безпосередньо перед нападами, інформує видання.

Ця комп'ютерна модель тепер використовується для аналізу того, які нації перебувають під найбільшим ризиком, пояснюють дослідники. Вона аналізує такі показники, як коливання валового внутрішнього продукту на душу населення, дитяча смертність, загальна чисельність населення, які є чинниками нерівності, бідності та економічної нестабільності. Іншими факторами є спроби перевороту, рівень авторитаризму, громадянські права, політичні вбивства та етнічна поляризація.

Згідно з цією статистичною моделлю, у 2018 або 2019 роках в Україні ймовірність масових вбивств скаладає 2,1%, або приблизно один шанс із 47. Під масовим розуміється убивство понад 1000 людей солдатами, міліцією чи іншою озброєною групою.

Україна посідає 47 місце серед 162 країн світу. У 2017-2018 роках Україна натомість перебувала на 21 місці.

Перші місця в рейтингу посідають Демократична Республіка Конго (ймовірність масових убивств складає 31%), Афганістан (24%) і Єгипет (24%).

ІА "Вголос": НОВИНИ