Інфекція Covid-19 забезпечує імунітет протягом п'яти місяців, свідчить дослідження вчених Великобританії. Люди, які заразилися Covid-19, швидше за все, будуть захищені від повторного зараження нею принаймні протягом п'яти місяців, згідно з новим дослідженням, проведеним Public Health England (PHE), передає CNN.

Дослідження, яке ще не було рецензовано, показало, що перенесена коронавірусна інфекція була пов’язана із 83% меншим ризиком повторного зараження порівняно з людьми, які раніше не були інфіковані. Але захист не є абсолютним, тобто деякі люди знову підхоплюють вірус і незрозуміло скільки триває будь-який імунітет. Можливо також, що ті, хто має певний імунітет проти вірусу, все ще можуть мати вірус у носі або горлі й передавати його іншим.

«Зараз ми знаємо, що більшість людей, які перенесли вірус і виробили антитіла, захищені від повторної інфекції, але ми поки не знаємо, як довго триває захист, – заявила Сьюзен Хопкінс, старший медичний радник – керівник дослідження. –  Навіть якщо ви вважаєте, що у вас вже була хвороба і ви захищені, у вас можуть розвинутися важкі інфекції. І все одно існує ризик отримати інфекцію та передати її іншим.

Дослідження SIREN регулярно тестувало майже 21 000 медичних працівників з усієї Великобританії в період з червня по листопад. Серед них у 6 614 людей виявили позитивний результат на антитіла проти вірусу, а понад 14 000 не мали ознак попередньої інфекції. Дослідники продовжуватимуть спостерігати за медичними працівниками протягом 12 місяців, щоб перевірити, чи триває захист ще довше, але визначена тривалість захисту означає, що люди, які підхопили вірус у першій хвилі інфекцій, тепер зможуть заразитися ним знову.

Також буде вивчено вплив нового варіанту та ефективність вакцин Covid-19. Але дослідження показує, що деякі люди з наявним імунітетом можуть передавати вірус іншим.

Хопкінс підкреслила, що люди, які раніше перенесли Covid-19, все ще повинні дотримуватися правил соціального дистанціювання та маскового режиму, щоб уникнути передачі хвороби.

»Дослідження SIREN має серйозні плани для виходу з поточної кризи. Хороша новина полягає в тому, що це дослідження надає додаткову вагу тому, що реінфекції Covid рідкісні, принаймні на цьому етапі, і що наявність антитіл забезпечить захист надовго, хоча це може бути не імунітет протягом усього життя «, – переконаний доцент Саймон Кларк, доцент кафедри клітинної мікробіології Університету Редінга.

»Викликає занепокоєння висновок, що деякі люди, які мають антитіла Covid, здається, все ще здатні переносити коронавірус і можуть поширювати його на інших. Це означає, що переважній більшості населення або потрібно буде мати природний імунітет, або бути імунізованими, щоб повністю зняти карантинні обмеження", – заявив Лоуренс Янг, вірусолог та професор молекулярної онкології, медичний факультет Уоріка.

З часом стане відомо, чи здатне попереднє зараження забезпечити захист від повторних  інфекцій новим штамом коронавірусу.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ