Багато вчених вже готові дати однозначну відповідь, оцінивши реальність релігійного рятівника, передає «ГоГетНьюс».

Одні вчені вважають, що в основі євангелій - потенційно можливі ситуації, багато з яких зафіксовані в історичних літописах, але оточені вони багатьма вигадками і чудесами. Інші ж кажуть, що, навпаки, спочатку люди вигадали диво, а вже потім додумали його історичний розвиток.

Проблема також - і самі теологи та історики християнства. По-перше, їх можна вважати зацікавленими особами, оскільки більшість з них підходить до вивчення «в вірі». По-друге, вони звертаються до тих історичних джерел, які, на ділі, могли бути простими популяризаторами релігії.

Відповідно, на сьогодні дослідники вивели 5 фактів, які підтверджують, що Ісус Христос був виключно міфологічним персонажем.

Доказ 1: Відсутність історичних записів

Розп'яття Ісуса повинно було проходити з записом в будь-який реєстр, який вели язичники, зазначає дослідник Барт Ерман. Ні судового розгляду, ні записів про існування цієї людини немає. Вперше він з'являється в історії лише в першому столітті нашої ери - це при тому, що існує безліч документів і творів письменників того часу. Тільки через сотню років після ймовірної смерті Ісуса періодично почали з'являтися якісь відомості про ту подію.

Доказ 2: Деталі почали з'являтися з часом

Євангеліє від апостола Павла досить скупо описує життя Ісуса Христа. Там не зустрінеш ні згадки про непорочне зачаття, ні появи зірки на небі, за якою йшли волхви. Більш того - Павло навіть не говорить про 12 учнів Сина Божого і, відповідно, про Юду мови не було.

Сам літописець стверджував, що його записи повинні бути основою євангелія, але вони, по суті, стали прообразом Нового Завіту, хоча і багато в чому відрізняються від нього фактами. Дослідники сходяться на думці, що хронологічний порядок, який існує в «остаточній» Біблії, заснований виключно на записах громад, які проповідували християнство.

Доказ 3: Новий Завіт не має авторів

Вважається, що авторами Нового Завіту є апостоли Іоанн, Лука, Матвій і Марк. Разом з цим, згідно з відомостями істориків, знайдені записи, на яких створено остаточний варіант літопису про Божі чудеса, датуються другим століттям нашої ери.

На початку ери багато послань підписувалися псевдонімами. І, швидше за все, євангелія також були в тому числі: для становлення християнства їх підписали персонами, які нібито брали в житті Ісуса Христа безпосередню участь.

Доказ 4: Євангелії суперечать один одному

Євангеліє від Марка вважається першим літописом безпосередньо про життя Ісуса Христа. Разом з цим, лінгвістичний аналіз показує, що євангеліє від Матвея і Луки написані на основі записів апостола Марка. Більш того - в них з'являються додаткові деталі, а також замінені деякі факти.

По суті, головні джерела Нового Завіту багато в чому суперечать один одному. І, швидше за все, були не «паралельними записами», а послідовними, де кожен з авторів дописував і підмінював ряд фактів.

Доказ 5: Сучасні вчені не можуть охарактеризувати Ісуса

Аналіз сучасників не може дати однозначне трактування образу Ісуса Христа. Одні дослідники прийшли до висновку, що він був «пацифістом», інші наполягають, що ліберальним форсеем, треті і зовсім стверджують, що цинічним філософом. Це різноманітність характеристик, які багато в чому суперечать один одному, не дають можливості дізнатися, яким був Ісус, якщо такий персонаж існував.

«Дослідники вважають, що Син Божий - це не засновник християнства, а лише його «наслідок». Автори євангелій, як творці абсолютно нової релігії, повинні були знайти якісь потужні постулати для своїх вірувань. Звідси і з'явився Ісус Христос, який ніби-то приходив сотні років раніше для порятунку, і саме з нього й почалося релігійне вчення. Відповідно, дослідження показують те, що навіть якщо існував історичний персонаж Ісус, він навряд чи був творцем християнства», - зазначає видання.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ