Процес переміщення був вкрай неспішним, адже іноді зв'язок просто обривався і вченим доводилося чекати, коли Curiosity знову вийде на зв'язок. Керівництво NASA пішло на досить незвичайний крок: марсохід вирішили наділити штучним інтелектом, щоб він міг переміщатися по поверхні Марса самостійно, навіть тоді, коли зв'язок із Землею відсутній, - пише ukr.media.

Ще у 2015 році інженери американського космічного агентства NASA завантажили на Curiosity нову прошивку, що робить його більш автономним в умовах чужої планети. Ця Система носить назву AEGIS (Autonomous Exploration for Gathering Increased Science). Вчені довгий час виправляли численні помилки в коді, щоб марсохід в результаті зміг самостійно продовжувати свою подорож без постійного контролю з поверхні Землі.

Система AEGIS не здатна здійснювати проведення серйозних дослідницьких місій і відповідає в основному за переміщення марсохода, коли відсутній зв'язок із Землею. Інші ж маніпуляції продовжують виконувати оператори із земної кулі.

Але є ще одна риса, яку отримав марсохід, разом зі штучним інтелектом AEGIS. Це можливість самостійно вибирати марсіанські камені для проведення над ними експериментів. Камери марсохода сканують оточення і підбирають найбільш відповідні гірські породи для того, щоб випарувати їх лазером, а потім досліджувати газ, який виділився з них.

Систему автоматичного переміщення марсохода тестували майже два роки на коротких відрізках шляху, коли Curiosity давали повну свободу дій. Ефективність роботи штучного інтелекту приємно вразила вчених. Система виправдала сподівання і дозволила дослідникам заощадити час і сили. Отримані дослідні дані використовуватимуть у програмному забезпеченні наступного марсохода, який відправлять на Червону планету у 2020 році.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ