М'ясо має найбільш негативний вплив на навколишнє середовище і провокує ризик передчасної смерті.

Про це йдеться в дослідженні англо-американської групи вчених, опублікованому в журналі PNAS.

Група вчених з Університету Оксфорда (Великобританія) і Міннесоти (США) проаналізувала вплив 15 різних груп продуктів харчування на здоров'я людей і навколишнє середовище. Вчені врахували, що дев'ять із 15 факторів глобального ризику підвищення захворюваності діабетом, раком травної системи, ішемічною хворобою серця та інсультом пов'язані з поганою якістю харчування. У той же час 30 відсотків парникових газів в атмосфері – це викиди сільського господарства, поля і ріллі займають 40 відсотків суші, а 70 відсотків води йде на потреби аграріїв. Дослідники вирішили з'ясувати, які продукти найгірше впливають на здоров'я і на навколишнє середовище.

Вчені ввели індекс AREI, який показує середнє відносне вплив продуктів харчування на навколишнє середовище в розрахунку на порцію по п'яти екологічними показниками: викиди парникових газів, площа землі для виробництва, потреба в воді, забруднення навколишнього середовища в процесі виробництва, інші негативні екологічні фактори.

"Продукти харчування, пов'язані зі значним зниженням ризику смертності, пов'язані з низьким усередненим впливом на навколишнє середовище. Цільнозернові злаки, фрукти, овочі, горіхи і оливкове масло – індекс APEI менше чотирьох одиниць на порцію. Риба, яку пов'язують зі значним підвищенням ризику смертності, має AREI 14 на порцію. Продукти, які сильніше за інших збільшують ризик смерті, мають різну ступінь негативного впливу на навколишнє середовище.

Найвищий AREI у необробленого червоного м'яса – 73 одиниці на порцію, обробленого – 37.

Напої з високим вмістом цукру впливають на навколишнє середовище на рівні AREI 0,95 ", – заявили вчені.

ІА "Вголос": НОВИНИ