Японські і американські дослідники назвали організми, які здатні через один мільярд років вижити на Землі. Про це повідомив технологічний блог ExtremeTech.

Дослідження провели Кадзумі Одзакі з Університету Тохо в Японії та Кріс Рейнхард з Технологічного інституту Джорджії. Вони створили модель клімату, біології та геології Землі, щоб побачити, як вона зміниться.

НАСА попросило фахівців змоделювати клімат Землі через мільярд років. Дані експерименту показали, що на той час кількість кисню в атмосфері зменшиться майже в 100 разів через нагрівання Сонця на тлі його старіння.

На той час воно розігріється до такої температури, що на Землі почне розщеплюватися вуглекислий газ і запуститься процес декарбонізації, що призведе до зупинки процесу фотосинтезу. В такому середовищі зможуть вижити тільки примітивні бактерії, оскільки для існування їм не потрібен кисень.

Окрім того, рівень вуглекислого газу стане настільки низьким, що рослини фотосинтезу не зможуть вижити, а це означає, що для людей більше не буде кисню. Коли це станеться, зміни будуть різкими. У дослідженні вчені зазначають, що для зниження рівня кисню до мільйонної частки, що є зараз, може знадобитися приблизно 10 000 років. Це мить в геологічному плані. Рівень метану також почне зростати, досягнувши 10 000 разів вище рівня, який спостерігався сьогодні.

Така атмосфера буде несумісна з будь-яким багатоклітинним життям, яким воно є сьогодні. Планета буде заселена лиш бактеріями.

Без кисню озоновий шар планети буде випаровуватися і піддавати поверхню ще більш інтенсивному ультрафіолетовому випромінюванню.

Навіть якби вижило більш складне життя, воно було б опромінене розжареним Сонцем.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ